Acordarea zilelor libere in avans în contul prestării de către salariați a orelor suplimentare în următoarele 12 luni

Acordarea zilelor libere in avans în contul prestării de către salariați a orelor suplimentare în următoarele 12 luni

Pentru angajatorii care preconizează că nu vor putea beneficia de decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic de la bugetul de stat (societățile care și-au redus activitatea), o altă soluție ar fi :

-          acordare zilelor libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni, potrivit  art. 122 alin.(3) din Codul muncii.

Potrivit acestor prevederi, angajatorul poate acorda salariatilor, in avans, zile libere platite, in cazul in care își reduce activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19, urmand ca ulterior salariatul sa desfasoare munca suplimentara care sa se compenseze in urmatoarele 12 luni.

Prin urmare, angajatorul acorda mai intai zile libere, in contul carora va fi efectuata, in viitor, munca suplimentara. La acordarea zilelor libere trebuie sa se aibă in vedere si faptul ca munca suplimentara poate fi efectuata numai cu acordul salariatului, astfel cum prevede art. 120 alin. (2) din Codul muncii, care iși exprimă acordul prin semnarea Deciziei nominale.

Asadar, procedura parcurgerea a 2 etape:

  1. emiterea la nivelul angajatorului a Deciziei colective prin care se aduce la cunoștința salariaților vizați măsura luată la nivelul angajatorului;
  2. emiterea Deciziilor nominale de acordare a zilelor libere cu compensarea acestora cu ore suplimentare.

 

De asemenea, apreciem ca este la latitudinea angajatorului sa stabileasca, pe baza datelor de care dispune inclusiv cu privire la activitatea ulterioara a societatii, sa acorde zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni, inclusiv in mod diferentiat pe categorii de salariati.

 

Precizam ca, in situatia in care anterior efectuarii orelor suplimentare contractul individual de munca al salariatului inceteaza, indiferent de motiv, devind incidente prevederile art. 256, alin. (1), Codul muncii (salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie): salariatul va trebui sa restituie sumele corespunzatoare zilelor libere primite in avans si pe care nu le-a mai compensat cu munca efectiva, deoarece a incetat contractul individual de munca.

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →
In aceasta perioada trebuie sa fim solidari!
LegalConsult va ofera gratuit consultatii juridice, diverse puncte de vedere. Va invitam sa ne contactati pentru a comunica cu specialistii nostri, in timp real, la adresa de e-mail office@legalconsult.ro.

Totul este gratuit!
Din aceasta situatie putem iesi doar impreuna.

inchide