Drept civil

Dreptul civil este cea mai vastă ramura de drept, reglementand relațiile sociale, patrimoniale și nepatrimoniale ce se stabilesc atat între persoane fizice, cat și intre persoane juridice ca subiecte de drept. Astfel, Codul Civil stabileste principiile fundamentale si normele generale aplicabile raporturilor dintre persoane, ingloband o multitudine de institutii juridice, dintre care amintim, cu titlu exemplificativ: relațiile de familie (căsătoria, rudenia, divortul, autoritatea parinteasca, ocrotirea persoanei fizice, apararea drepturilor nepatrimoniale), bunurile (proprietatea privata, dezmembrămintele dreptului de proprietate privata, proprietatea publica, cartea funciara), moștenirile și liberalitățile, rapunderea contractuala si raspunderea civila delictuala, diferite contracte speciale, regulile privind formarea contractelor, incheierea, modificarea si incetarea acestora.


In reglementarea actuala, Codul Civil inglobeaza norme care se aplica persoanelor juridice si care in trecut erau reglementate de Codul Comercial, abrogat in integralitate prin aparitia noului Cod Civil in anul 2011.
Dispozitiile Codului Civil raman aplicabile persoanelor fizice, cu mentiunea ca in noua forma, au intervenit ,,actualizari’’ necesare ale institutiilor juridice precum casatoria, divortul, incredintarea minorilor etc. determinate de modificarea si evolutia societatii civile. Noua reglementare preia vechile norme de la 1864 si le aduce in prezent.


In plus, ori de cate ori relatiile sociale nu sunt reglementate de norme legale speciale, se face aplicarea principiilor si a regulilor generale stabilite de Codul Civil, dreptul civil fiind considerat ,,drept comun’’.
Rolul avocvatului este acela de a interpreta in beneficiul clientului sau norma speciala si norma de drept comun, astfel incat sa ii ofere solutii profesionale imbatabile pentru problemele cu care s econfrunta.

Contracte

Citeste mai mult

Dreptul de proprietate

Citeste mai mult

Amenzi

Citeste mai mult

Malpraxis

Citeste mai mult

Dreptul familiei

Citeste mai mult

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: +40722511303
Fax: -
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →