Masuri financiar-fiscale luate de catre autoritatile publice in contexul pandemiei COVID-19

Masuri financiar-fiscale luate de catre autoritatile publice in contexul pandemiei COVID-19

 

  1. 1.   Se proroga termenul de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioadă în care se vor primi în continuare bonificațiile stabilite de consiliile locale.
  2. 2.   Se proroga termenul pentru depunerea intenției de restructurare până la data de 31 iulie 2020 și se proroga termenul de depunere a cererii de restructurare până la data de 30 octombrie 2020.
  3. 3.   Se suspenda/nu se mai incep executarile silite prin popriri impotriva persoanelor fizice, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Această facilitate va fi menținută pentru încă 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
  4. 4.   Pe perioada stării de urgență, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și neachitate până la încetarea măsurilor prevăzute de starea de urgență nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală.
  5. 5.   Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, pot efectua platile anticipate trimestriale pentru anul 2020 la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial curent. Modul de calcul se pastreaza pentru toate trimestrele anului fiscal 2020.
  6. Pentru IMM-uri, se dispune amanarea la plata pentru serviciile de utilitati si chirie (aferenta imobilului inchiriat cu destinatia de sediu social sau sediu secundar), pentru intrprinderile mici si mijlocii care detin certificat de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. In cazul in care IMM-urile nu detin certificat de situatie de urgenta, poate fi invocată forța majoră împotriva acestora numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență.
  7. 7.    Penalitatile stipulate pentru intarzieri in executarea obligatiilor, decurgand din contracte incheiate cu autoritatile publice de catre IMM, nu se datoreaza pentru durata starii de urgenta.
  8. 8.    Termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real, prevazut de Legea nr.129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, atat pentru societatile comerciale, cat si pentru asociatii si fundatii, se prelungeste cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta decretate, iar pe durata starii de urgenta se suspenda depunerea acestei declaratii.

 

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →
In aceasta perioada trebuie sa fim solidari!
LegalConsult va ofera gratuit consultatii juridice, diverse puncte de vedere. Va invitam sa ne contactati pentru a comunica cu specialistii nostri, in timp real, la adresa de e-mail office@legalconsult.ro.

Totul este gratuit!
Din aceasta situatie putem iesi doar impreuna.

inchide