Măsuri fiscale OUG nr.33/2020

OUG nr.33/2020 prevede două bonificații fiscale, respectiv reduceri de impozite pentru persoane juridice și măsura taxării inverse în vamă pentru TVA aferentă importului unor bunuri de primă necesitate în combaterea pandemiei de coronavirus COVID-19.

Astfel:

a) Plătitorii de impozit pe profit beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de plată pentru trimestrul 1/2020, dacă efectuează plata până în data de 25 aprilie 2020 inclusiv, după cum urmează:

  • Marii contribuabili beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de 5%;
  • Contribuabilii mijlocii beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de 10%;
  • Ceilalți contribuabili beneficiază de o reducere de asemenea de 10%.

b) Societățile plătitoare de impozit specific beneficiază în mod similar de reducerea impozitului specific aferent trimestrului I/2020, cu procentul de 5% pentru marii contribuabili și cu 10% pentru ceilalți contribuabili.

Notă: este necesar adoptarea unor norme de aplicare, care vor stabili modul de defalcare a impozitului pentru trimestrul I, având în vedere faptul că prin reglementarea specifică, acesta se declară și se plătește semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului încheiat, dacă ne raportăm la art. 8 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific.

c) Societățile plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderii beneficiază de o bonificație în procent de 10% pentru impozitul aferent trimestrul I/2020, dacă este achitat până pe data de 25 aprilie 2020 inclusiv.

Din punct de vedere tehnic, la completarea declarației 100 atât pentru plătitorii de impozit pe profit, cât și pentru microîntreprinderi, se va declara suma ce rezultă după aplicarea reducerii.

Pentru plătitorii de impozit pe profit, este prevăzută obligația prezentării disctincte a reducerii de impozit pe profit la completarea declarației anuale de impozit pe profit formular 101.

d) Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal (înregistrare în scopuri normale de TVA), beneficiază de măsura taxării inverse pentru TVA, când efectuează importuri pentru mai multe categorii de bunuri utilizate în combaterea pandemiei de coronavirus.

Autoritatea vamală nu va solicita plata TVA pentru aceste importuri întrucât TVA se evidențiază scriptic în decontul de TVA. Amintim câteva dintre aceste bunuri: Kituri de testare pentru COVID-19, echipamente de protecție și alte produse similare, termometre, dezinfectanți, produse de sterilizare. Toate acestea sunt enumerate pe poziție de clasificare tarifară.

Notă: dacă importurile sunt făcute de neplătitorii de TVA, se datorează plata TVA în vamă.

 

 

 

Casian Cristina

Legal Managing Partner

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →
In aceasta perioada trebuie sa fim solidari!
LegalConsult va ofera gratuit consultatii juridice, diverse puncte de vedere. Va invitam sa ne contactati pentru a comunica cu specialistii nostri, in timp real, la adresa de e-mail office@legalconsult.ro.

Totul este gratuit!
Din aceasta situatie putem iesi doar impreuna.

inchide