Legea nr. 55 din 2021 privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

 

Monitorul oficial nr. 0332 din 1 aprilie 2021

Actul normativ analizat modifică sancțiuni structurale aplicate pentru fapta de evaziune fiscală în sensul diminuării sancțiunilor privative de libertate, dar cu punerea accent pe recuperarea prejudiciului, iar în unele situații, când prejudiciul este acoperit în totalitate, inclusiv dobânzile și penalități de întârziere și suplimentare se plătește. 20% din debit, fapta nu se mai pedepsește.

Principalele modificări sunt:

  1. Este considerată infracțiunea sancționată cu închisoarea de la 3 la 10 ani sau cu modificarea stabilității cu rea credință de contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuțiilor având ca rezultat rezultatul fără drept a unor sume de bani a bugetului general consolidat reprezentând rambursări, restituiri ori compensări. Asocierea mai multor persoane pentru realizarea acestei fapte se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 15 ani, cu interzicerea unor drepturi sau cu amendă.
  2. Se reiterează că pentru acele fapte bune la art. 9 din Legea nr. 241/2005 ce infracțiuni de evaziune fiscală, acestea se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă în anumite circumstanțe de stabilitate de actuală lege.
  3. În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul este acoperit integral, iar valoarea nu depășește 100.000 euro, se poate aplica pedeapsa cu amendă.
  4. Dacă prejudiciul este până la 50.00 euro și este recuperat integral în cursul urmăririi penale sau al judecății, sancțiunea este pedeapsa cu amenda.
  5. În cazul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală (indiferent de prejudiciu), dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definite, prejudiciul produs, majorat cu procentul de 20%, la care se dobânzile și penalitățile datorate, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește. Dacă în dosarul cauzei există mai multe inculpați și sunt îndeplinite condițiile anterioare, aceștia beneficiază de toții de lipsa pedepsei.

Această lege a intrat în vigoare în data de 4 aprilie 2021 și se poate aplica în toate cauzele de evaziune fiscală existentă în prezentarea de a vedea principiul de drept al legii penale mai favorabile.

Sursa : bentaconsult.ro

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →