OMFP nr. 1665 din 26 Februarie 2020

OMFP nr. 1665 din 26 Februarie 2020
Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora
Monitorul Oficial nr. 0200 din 12 martie 2020

Actul normativ analizat intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul oficial, respectiv în data de 27 martie 2020.

Acesta reglementează o nouă procedură de executare silită – emiterea electronică a popririlor puse asupra conturilor bancare atunci când contribuabilii înregistrează datorii restante.

Cu această ocazie, este reglementată din punct de vedere oficial platforma e-Popriri - spațiu privat de pe portalul ANAF, pus la dispoziția instituțiilor de credit, prin intermediul căreia sunt comunicate actele de executare silită transmise electronic la distanță.

Ca și procedură, organele fiscale ce au competență în executarea silită, transmit electronic adresele de înființare a popririi către unitatea de imprimare rapidă, în vederea procesării acestora. După procesarea și validarea de către unitatea rapidă a acestor popriri, platforma e-Popriri preia aceste informații și le comunică unităților de credit.

Popririle prelucrate zilnic până la ora 24 se consideră a fi comunicate unității bancare în următoarea zi lucrătoare la ora de începere a zilei banzare. Prin mesajul comunicat unității bancare, se comunică numărul de evidență al plății și codul fiscal al beneficiarului.

După momentul trimiterii către instituția de credit a mesajului cu informațiile privind suma datorată bugetului de stat, instituția de credit nu mai decontează alte documente de plată, până ce nu se realizează plata la buget.

 

Procedura dezvoltă situații particulare în situațiile în care:

a) Există disponibilul de bani pentru plata integrală a datoriei;

b) Suma de bani existentă în cont este insuficientă pentru plata datoriei bugetare;

c) Nu există sume în contul bancar.

 

Sursa : bentaconsult.ro

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →