OpANAF nr. 1193 din 2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de fiducie sau ale construcţiilor juridice similare fiduciei

În data de 12 august 2021, a intrat în vigoare OpANAF nr. 1193 din 2021 pentru aprobarea Procedurei de înregistrare a contractelor de fiducie sau ale construcțiilor juridice similare fiduciei, de organizare și funcționare a Registrului central al fiduciilor și al construcțiilor juridice similare fiduciilor, pentru aprobarea Procedurei privind accesul la Registrul central al fiduciilor și al construcțiilor juridice similare. fiduciilor, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare

Astfel se adoptă procedura de înregistrare la autoritatea fiscală a contractelor de încredere având în vedere art.780 alin. (1) din Codul civil adoptat prin Legea nr. 287/2009, care prevede:

„(1) Sub sancțiunea nulității absolute, contractul de fiducie și modificări de vânzare trebuie să fie înregistrate la cererea fiduciarului, în termen de o lună de date încheierii acestora, la organul fiscal competent să administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat al statului ” .

Prin urmare, un contract de fiducie trebuie înregistrat la organul fiscal în termen de o lună de zile ale semnării acestei prin grija fiduciarului ca sancțiunea nulității absolute a contractului în cazul în care nu se realizează procedura de înregistrare.

Prin OpANAF nr. 1193 din 2021 se adoptă procedura efectivă de înregistrare a acestor contract de fiducie, se reglementează „Registrul Central al Fiduciilor” și se aprobă procedura privind accesul la Registrul Central al Fiduciilor. Toate aceste proceduri țin cont și de reglementări privind combaterea spălării banilor adoptate prin Legea nr. 129/2019 cu modificări ulterioare.

Astfel, se aprobă modelul și conținutul mai multor formulare dintre care amintim:

  • Declarație de înregistrare a contractelor de încredere;
  • Cerere de eliberare a certificatului de dovadă a înregistrării contractului de fiducie;
  • Certificatul de dovadă a înregistrării contractului de fiducie;
  • Cerere de acces la informații privind beneficiarii reali din contractul de încredere;
  • Cerere de înregistrare online la accesul privind informațiile cu beneficiarii reali din contractul de încredere.

Procedura efectivă de declarare a contractelor de încredere se realizează efectiv prin utilizarea serviciului Spațiul Privat Virtual – SPV. Se va completa formularul tipizat – Declarație de înregistrare a contactelor de fiducie, iar acest formular se va anexa copia contractului de fiducie.

De, nu trebuie să omitem faptul că termenul este de o lună de zile ale semnării contractului.

Sursa: bentaconsult

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →