Ordinul ANAF nr. 1.608/2021 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare

În vigoare de la 01 noiembrie 2021

 

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1039 din 01 noiembrie 2021

 

Prin completarile aduse Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, sunt vizate acele venituri obtnute de persoane fizice,  constand in indemnizatii acordate in baza urmatoarelor acte normative:

- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu modificările ulterioare, şi la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările şi completările ulterioare 

- Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 

Persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice și plata obligațiilor fiscale până în data de 25 mai al anului următor celui în care s-a încasat indemnizația. Declarația unică a fost modificată.

Autoritatea fiscală stabilește procedura determinării din oficiu a contribuțiilor la asigurările sociale dacă persoanele fizice nu își îndeplinesc obligațiile declarative.

Selectarea acestor contribuabili va fi făcută de către autoritatea fiscală în baza informațiilor primite de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, comparându-se listele cu persoane ce au încasat indemnizații față de persoanele ce au depus declarația unică.

Autoritatea fiscală emite decizia de stabilire din oficiu a contribuției de plată si o  comunică contribuabilului persoană fizică conform art. 47 din Codul de procedură fiscală.

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →
In aceasta perioada trebuie sa fim solidari!
LegalConsult va ofera gratuit consultatii juridice, diverse puncte de vedere. Va invitam sa ne contactati pentru a comunica cu specialistii nostri, in timp real, la adresa de e-mail office@legalconsult.ro.

Totul este gratuit!
Din aceasta situatie putem iesi doar impreuna.

inchide