Ordinul nr. 1019/2021 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şi utilizarea mecanismului special

 

 

Ordinul nr. 1019/2021 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şi utilizarea mecanismului special pentru declararea şi plata TVA la import, modelul şi conţinutul declaraţiei speciale de TVA 

În vigoare de la 01 iulie 2021

 

Publicat în Monitorul Oficial

Pentru importul de bunuri cu o valoare intrinsecă de maxim 150 euro, pentru care nu se utilizează regimul special prevăzut de art. 3152 din Codul fiscal, adica scutirea d0e TVA la import, TVA aferentă importului se poate achita până pe data de 16 a lunii următoare, în baza unei garanții și în baza unei autorizații emise de autoritatea vamală.

Condiții pentru obținerea autorizării

Un importator poate să solicite obținerea acestei autorizații in baza cererii conforme modelului din Anexa nr. 1, depuse electronic la biroul vamal, dacă îndeplinește următoarele condiții:

  • își declară intenția de a utiliza această procedură;
  • este „operator poștal”;
  • este înregistrat în scopuri de TVA – art. 316 din Codul fiscal;
  • nu înregistrează obligații fiscale restante;
  • nu înregistrează debite față de autoritatea vamală;
  • nu este în insolență, reorganizare sau lichidare;
  • constituie garanția necesară.

Garanția = (Valoarea în vamă a bunurilor X 19% X 30 zile) / 365 zile, se constituie prin depuneri la Trezorerie sau printr-o scrisoare de garanție emisă de o instituție de credit.

Declarația specială de TVA se depune de importator până în data de 16 a lunii următoare, in forma din Anexa nr. 3. Orice eroare dintr-o declarație deja depusă poate fi rectificatain termne de 3 ani de la data la care trebuia depusă declarația corecta.

 

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →
In aceasta perioada trebuie sa fim solidari!
LegalConsult va ofera gratuit consultatii juridice, diverse puncte de vedere. Va invitam sa ne contactati pentru a comunica cu specialistii nostri, in timp real, la adresa de e-mail office@legalconsult.ro.

Totul este gratuit!
Din aceasta situatie putem iesi doar impreuna.

inchide