Ordinul nr. 568/2020 privind modificarea și completarea OMS nr. 499/2020 pentru aprobarea suspendării temporare a distribuției în afara teritoriului României de produse biocide

Ordinul nr. 568/2020 privind modificarea și completarea OMS nr. 499/2020 pentru aprobarea suspendării temporare a distribuției în afara teritoriului României de produse biocide

  Prin Ordinul nr. 568/2020 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 499/2020 pentru aprobarea suspendării temporare a distribuției în afara teritoriului României de produse biocide utilizate pentru a asigura prevenția apariției afecțiunilor asociate infecției cu SARS-CoV-2 in vigoare de la 04.04.2020 se suspendă temporar distribuția în afara teritoriului României, pe perioada pandemiei, a materiilor prime utilizate la fabricarea produselor biocide TP1 și TP2, precum și a produselor biocide TP1 și TP2, definite conform Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide.

Produsele biocide TP1 sunt produse biocide utilizate pentru igiena umană, aplicate pe sau care intră în contact cu pielea umană sau cu pielea capului în scopul principal de a dezinfecta pielea sau pielea capului.

Produsele biocide TP2 sunt utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului și care nu sunt utilizate în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale (în special destinate piscinelor, acvariilor, apelor de bazin sau altor ape; sistemelor de climatizare; și pereților și podelelor din amplasamente private, publice și industriale și din alte amplasamente destinate activităților profesionale); produse utilizate pentru dezinfectarea aerului, a apei care nu este folosită pentru consumul uman sau animal, a toaletelor chimice, a apelor reziduale, a deșeurilor de la spitale și a solului; produse utilizate ca algicide pentru tratarea piscinelor, a acvariilor și a altor ape și pentru tratarea cu scop curativ a materialelor de zidărie; produse utilizate în vederea încorporării în textile, țesături, măști, vopsele și alte articole sau materiale în scopul producerii de articole tratate cu proprietăți dezinfectante.

Prin excepție, Ordinul stabileste ca sunt permise livrările în afara teritoriului României a materiilor prime fabricate în România către acei parteneri comerciali cu sediul în afara României cu care operatorul economic român are în derulare un contract de vânzare-cumpărare valabil încheiat, precum și materiile prime care tranzitează teritoriul României și care sunt destinate altor piețe din afara teritoriului României. In acest caz, se va prezenta la vama o copie tradusă într-o limbă de circulație internațională a licenței/certificatului/autorizației de funcționare pentru partenerul comercial cu sediul în afara teritoriului României si o declarație pe propria răspundere conform căreia materiile prime livrate nu sunt destinate pieței din România, nu sunt destinate exportului paralel și au ca destinație finală țara menționată în documentele de livrare."

Ordinul nu se aplica in cazul produselor biocide fabricate de către producătorii români, precum și de producătorii statelor UE cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum și produsele biocide care tranzitează teritoriul României și care sunt destinate altor piețe din afara teritoriului României. Operatorul economic va prezenta la vama aceleasi documente prevazute mai sus.

 

Casian Cristina

Legal Managing Partner

 

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: +40722511303
Fax: -
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →