Ordinul nr. 984/829/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 404 din 16 mai 2020

Pe durata stării de alertă, operatorii economici care administrează infrastructura de transport au următoarele obligaţii: 

   a) să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanţei de protecţie între persoane de cel puţin 1,5 m în zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi şi, respectiv, staţii de metrou, prin configurarea, după caz, atât a traseelor de deplasare a persoanelor, cât şi a suprafeţelor de staţionare temporară în astfel de zone, cum sunt, în funcţie de specificul fiecărui mod de transport: zonele de aşteptare din interiorul terminalelor/staţiilor de pasageri, ghişeele de înregistrare/vânzări bilete, birourile de informaţii, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului de securitate, zonele de îmbarcare, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic la intrarea în ţară; 

   b) să ia măsuri pentru informarea pasagerilor, prin afişe sau mijloace sonore sau video cu privire la măsurile de protecţie sanitară; 

   c)efectueze dezinfecţia periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi şi staţii de metrou, precum şi a mijloacelor de transport în comun. 

 

Purtarea măştii de protecţie care să acopere nasul şi gura este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, locurile de îmbarcare/debarcare, terminalele aeroporturilor şi staţiile de metrou, precum şi în interiorul oricărui mijloc de transport în comun.

 

MĂSURI ŞI REGULI care se impun a fi implementate în domeniul transportului rutier de persoane, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

 

 1. La urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluţii dezinfectante. Se va efectua obligatoriu curăţenia şi dezinfecţia mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Va fi evitată măturarea uscată şi alte acţiuni mecanice pe suprafeţe potenţial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curăţare umedă. 

   2. Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecţie

   3. Purtarea măştii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum şi pe toată durata călătoriei. 

   4. Spaţiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacţiunea socială. 

   5. Conducătorii mijloacelor de transport au obligaţia de a păstra distanţa socială în timpul pauzelor şi perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (şoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului etc.). 

   6. La îmbarcare/debarcare, pasagerii vor respecta o distanţă de siguranţă minimă unul faţă de celălalt. 

   7. Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din faţă, iar coborârea pe cealaltă/celelalte uşă/uşi. 

   8. Pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus. 

   9. Pentru transportul pasagerilor în regim de taxi şi alternativ sunt obligatorii următoarele măsuri: 

   a) transportul pasagerilor se va efectua doar pe locurile din spate; 

   b) conducătorul auto va fi dotat cu măşti şi dezinfectant de tip biocid; 

   c) se va delimita spaţiul dintre conducătorul auto şi pasageri; 

   d) pasagerii au obligaţia de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecţie şi de a purta masca de protecţie la urcarea în vehicul şi pe toată durata călătoriei; 

   e) utilizarea mănuşilor de către şofer în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacţiunii cu alte persoane (agenţi control etc.) este obligatorie, precum şi dezinfectarea mâinilor, după îndepărtarea mănuşilor într-o pungă special destinată; 

   f) igienizarea şi dezinfectarea interiorului autoturismului sunt obligatorii în fiecare zi; 

   g) se vor utiliza cu precădere plăţile electronice.

 

MĂSURI ŞI REGULI care se impun a fi implementate în domeniul transportului feroviar şi cu metroul pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19


 

    OPERATORI FEROVIARI 

   1. Purtarea măştii va fi obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor şi pe toată durata călătoriei. 

   2. Şeful de tren/Conductorul are obligaţia doar să vizualizeze biletul de călători, fără să îl atingă. 

   3. Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona barului. 

   4. Garniturile de tren vor fi salubrizate şi igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă. 

   5. Lucrătorii din transportul feroviar vor trebui să fie dotaţi cu măşti şi mănuşi. 

   6. Se va promova vânzarea on-line a biletelor şi se vor utiliza cu prioritate biletele electronice. 

   7. Operatorii feroviari vor pune în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung parcurs şi pentru cele regionale acolo unde este tehnic posibil şi eficient din punct de vedere economic. 

   8. Operatorii feroviari vor stabili şi aduce la cunoştinţa publicului măsurile organizatorice impuse de specificul activităţii şi de zona de desfăşurare a acesteia. 

   

 GĂRI 

   1. Vor fi montate dozatoare cu biocid în punctele de acces în gară. 

   2. Zonele de preluare a călătorilor (staţii de taxi, parcări) vor fi amplasate faţă de zona de acces/ieşire la o distanţă care să nu determine aglomerarea de persoane. 

   3. În cazul staţiilor de cale ferată cu mai multe zone de acces, fiecare zonă va fi utilizată doar pentru unul dintre fluxuri, fie de intrare, fie de ieşire din gară. 

   4. Vor fi deschise doar spaţiile comerciale care vând produse ambalate situate pe spaţiul gării care au zona de acces din afara staţiei de cale ferată. Spaţiile comerciale vor avea obligaţia de a lua măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în interiorul lor; se interzice deschiderea restaurantelor/teraselor. 

   5. Fluxurile de îmbarcare/debarcare vor fi distincte şi vor fi semnalizate de la intrarea în gară până pe peron (cu separatoare sau benzi aplicate pe suprafaţa gării). 

   6. La casele de bilete se va merge pe principiul un ghişeu deschis unul închis, dacă poziţionarea ghişeelor nu permite din construcţie asigurarea distanţei sociale, iar fluxurile de acces la ghişeu/plecare de la ghişeu vor fi marcate cu separatoare. Vor fi prevăzute fluxuri de acces/plecare şi la ghişeele de informaţii sau la zonele de depunere a bagajelor. 

   7. Periodic vor fi făcute anunţuri semnalizate distinct cu sfaturile necesare referitoare la noul coronavirus. 

   8. Pe fiecare flux din gară se vor monta jos stickere care să atenţioneze cu privire la distanţa minimă ce trebuie respectată. 

   9. În spaţiul gării (inclusiv toaletele publice) se vor face periodic acţiuni de dezinfecţie. În zonele intens circulate, operaţiunile de dezinfecţie se vor face la minimum 4 ore. 

   10. Pe scaunele existente în gară se va semnaliza, prin aplicarea de stickere, locurile unde se pot aşeza persoanele (de preferat un loc ocupat, unul liber). 

   11. Pe peron se va permite accesul doar al persoanelor ce prezintă biletul sau dovada electronică a achiziţionării acestuia. În cazul în care sunt persoane care trebuie ajutate pentru îmbarcare, aceştia vor anunţa reprezentantul operatorului de transport feroviar care va stabili modul de acordare a asistenţei pentru persoanele respective. 

   12. Pentru staţiile cu mai multe peroane comune se va evita alocarea acestora pentru 2 trenuri (indiferent că pleacă sau sosesc în gară) în acelaşi interval de timp, pentru a evita aglomerarea. 

   13. Pentru fiecare peron se va stabili o zonă destinată persoanelor care aşteaptă călătorii care sosesc cu trenul. În cazul în care nu poate fi stabilită o astfel de zonă aşteptarea călătorilor se va face în exteriorul gării. 

   

METROREX 

   1. Purtarea măştii va fi obligatorie pentru accesul în staţiile de metrou, pe durata şederii în staţiile de metrou şi pe toată durata călătoriei. 

   2. Vor fi expuse afişe de tip ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul. 

   3. Se vor amplasa stickere de avertizare pentru distanţare socială, la cabinele de acces metrou. 

   4. În dreptul punctelor de vânzare titluri de călătorie şi în dreptul automatelor de vândut cartele se vor amplasa autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanţării sociale. 

   5. În staţiile de metrou, prin intermediul instalaţiilor de sonorizare, se vor face anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi a respectării măsurilor impuse de autorităţi. 

   6. Pe magistralele 1 + 3 - 32 de trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 6 minute, iar pe distanţa comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu-Eroilor, se va asigura un interval minim de 2-3 minute. 

   7. Pe Magistrala 2 - 21 de trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 3 minute. 

   8. Pe Magistrala 4 - 4 trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 11 minute, până la punerea în funcţiune a sistemului de siguranţă a traficului pe distanţa Parc Bazilescu-Străuleşti. 

   9. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa minimă între pasageri. 

   10. Trenurile de metrou vor fi igienizate zilnic prin intermediul unei proceduri industriale, denumită nebulizare. 

   11. Atât spaţiile publice, cât şi suprafeţele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul se igienizează prin utilizarea de soluţii biocide pentru dezinfectat suprafeţe. 

 

Sursa: legalconsult.ro

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: +40722511303
Fax: -
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →