OUG nr. 67/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000

OUG nr. 67/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de ExportImport a României EXIMBANK - S.A., precum şi a Ordonanţei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale

Monitorul oficial nr. 784 din 26.09.2019

Actul normativ are două secțiuni:

a)  Modifică statutul EXIMBANK;

b)  Modifică OG nr. 6/2019 privind acordarea unor facilități fiscale.

EXIMBANK S.A., prin OUG nr. 67/2019 primește noi atribuții și își extinde sfera de activitate. Astfel, aceasta va putea să efectueze activități bancare atât în folosul persoanelor juridice, dar ca și element de noutate și pentru persoanele fizice.

Desigur, obiectivul fundamental al actului normativ este sprijinirea mediului de afaceri românesc, însă prin noile atribuții pot fi creditate și persoanele fizice, fapt pentru care banca efectuează operații retail.

Din punctul de vedere al reglementărilor privind acordarea unor facilități fiscale, act normativ aduce următoarele modificări principale:

Pentru debitorii bugetari cu datorii scadente la 31 decembrie 2018, iar suma debitelor este mai mare de 1.000.000 lei, termenul de notificare a autorității fiscale pentru aplicarea procedurii de restructurare a datoriilor se prelungește până în data de 30 octombrie 2019.

Ordonanța prevede începerea procedurii prin depunerea notificării și numai este necesară chiar de la notificare prezentarea planului de reorganizare. Desigur, se menține obligația realizării unui plan de reorganizare, însă acesta se va realiza ulterior notificării, situație de altfel normală.

Ordonanța menține totuși obligația de a te adresa unui expert independent până la data depunerii notificării.

Se aduce o modificare și la legislația achizițiilor publice, în sensul că pe parcursul aplicării procedurilor de restructurare a datoriilor acești operatori economici pot să participe la licitațiile publice.

Desigur, ordonanța aduce și câteva modificări tehnice în sensul aplicării unor proceduri, când unele  planuri de restructurare pot să eșueze.

Sursa: bentaconsult

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →
In aceasta perioada trebuie sa fim solidari!
LegalConsult va ofera gratuit consultatii juridice, diverse puncte de vedere. Va invitam sa ne contactati pentru a comunica cu specialistii nostri, in timp real, la adresa de e-mail office@legalconsult.ro.

Totul este gratuit!
Din aceasta situatie putem iesi doar impreuna.

inchide