OUG nr. 78/2019 și Ordin ONJC nr. 434/2019

OUG nr. 78 din 18 Decembrie 2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare

Monitorul Oficial nr. 1031 din 23 decembrie 2019

Ordin Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc nr. 434 din 16 Decembrie 2019 pentru modificarea Ordinului președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc nr. 400/2019 privind aprobarea modelului de decizie referitoare la obligațiile bugetare accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, a procedurii privind modalitatea de notificare a operatorilor economici - organizatori de jocuri de noroc licențiați și a modelului de înștiințare de plată pentru contribuția anuală prevăzută la art. 10 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc

Monitorul Oficial nr. 1031 din 23 decembrie 2019

 

Prin art. VI din OUG nr. 78/2019, se abrogă sistemul de plată defalcată a TVA, cunoscut în practică ca și split TVA. Abrogarea sistemului se aplică de la data de 01 februarie 2020.

 

Ordonanța aduce următoarele măsuri tranzitorii:

  • Începând cu data de 23.12.2019 – data intrării în vigoare a acestei ordonanțe, nu se mai permite înscrierea în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA.
  • În termen de 10 zile de la abrogarea sistemului de plată defalcată a TVA – 10 februarie 2020, unitățile de Trezorerie a statului vor transfera sumele de disponibilități existente în contul de split TVA în contul curent al titularului deschis tot la Trezoreria statului. Acest transfer se efectuează în mod automat, fără formalități.
  • În cazul în care titularul contului de split TVA nu deține un cont curent la Trezoreria statului, acesta are obligația ca în termenul amintit anterior să comunice Trezoreriei statului un cont curent deschis la o instituție de credit.
  • În cazul în care titularului contului de plată defalcată a TVA nu comunică un cont curent de la o instituție de credit, Trezoreria statului se va adresa autorității fiscale ca aceasta să identifice titularul de cont și să comunice informațiile necesare.

Sumele existente în conturile de plată defalcată a TVA pot fi executate silit de orice creditor până la data de 01 februarie 2020, când se va efectua transferul descris anterior.

După intrarea în vigoare a abrogării sistemului de split TVA, nu se mai pot face transferuri din conturile de plată defalcată a TVA, cu excepția celor de transferuri în conturi curente, ca urmare a închiderii sistemului de split TVA.

Ordinul analizat astăzi se adresează operatorilor din domeniul jocurilor de noroc și aduce două modificări funcționale privind obligațiile de plată datorate bugetului de stat pentru licențierea în domeniul jocurilor de noroc, astfel:

a)      În situația în care încetează licența operatorului economic înainte de perioada aprobată inițial prin licențiere, obligațiile de plată se limitează doar la anul în care s-a desfășurat activitatea operatorului economic, fracțiunea de an fiind considerată an întreg.

b)      Termenul de plată pentru operatorii economici ce achită sume privind programul de responsabilitate socială prevăzut de art. 10 alin. (4) din OG nr. 77/2009, este stabilit de prezentul ordin la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a depus documentația de către operatorul economic solicitant.

Sursa : bentaconsult

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: 0213149229
Fax: 0213149229
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →
In aceasta perioada trebuie sa fim solidari!
LegalConsult va ofera gratuit consultatii juridice, diverse puncte de vedere. Va invitam sa ne contactati pentru a comunica cu specialistii nostri, in timp real, la adresa de e-mail office@legalconsult.ro.

Totul este gratuit!
Din aceasta situatie putem iesi doar impreuna.

inchide