Procedura privind avizarea existentei cazului de forta majora de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Procedura privind avizarea existentei cazului de forta majora de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

 

Avizarea se face la solicitarea scrisa a companiilor care sunt afectate de existenta unui caz de forta majora, solicitare care va cuprinde prezentarea faptica si detaliata a evenimentului, a consecintelor acestora in relatia cu partenerul contractual, insotita de argumente juridice care sa sustina existenta cazului de forta majora.

 

Documentele necesare:

• cererea de emitere a avizului, semnată de reprezentantul legal al societatii afectata de existenta cazului de forta majora;

• o copie a contractului afectat din evenimentul de forţă majoră, cuprinzând clauza de forţă majoră;

• atestări de la organele, autorităţile şi instituţiile abilitate, de la caz la caz (altele decât Camera de Comerţ şi Industrie a României), privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii şi încetării evenimentului;

• notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariţia evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operaţiunilor contractuale.

Documentele se prezintă în original sau în copie certificată de solicitant. 

 Atentie: solicitantul îşi asumă întreaga răspundere, inclusiv penală, pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate odată cu solicitarea adresată Camerei de Comerţ şi Industrie a României de avizare a evenimentului de forţă majoră.

 Anexat cererii, se va depune dovada achitarii taxei in cuantum de 500 EUR (în lei, la cursul BNR din ziua plăţii) + TVA.

 

Termenul de soluţionare este de 15 zile de la data depunerii cererii.

 

Aspecte importante:

- CCIR nu este abilitata să declare sau nu la nivel național sau internațional o anumită situație ca fiind o situație sau un caz de forță majoră;

- CCIR va analiza numai existența forței majore, raportat la prevederile art.1352 Cod Civil si la prevederile cuprinse in contractul semnat de part, din perspectiva efectelor acesteia asupra executării obligațiilor;

- Cu privire la modalitatea in care sunt solutionate astfel de cereri, raportat la cotextul actual (pandemia COCID-19), CCIR, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, precizeaza urmatoarele: “faptul că o clauză de forță majoră acoperă explicit și situația apariției  unor epidemii sau pandemii, cum este și cazul Coronavirusului nu este suficient de unul singur. Persoana care încearcă să se bazeze pe aceasta trebuie să demonstreze că nu poate îndeplini contractul din cauza circumstanțelor dincolo de controlul său (generate din cauza virusului). De asemenea, acesta trebuie să demonstreze că nu au putut fi făcute demersuri rezonabile pentru a evita sau a atenua evenimentul sau consecințele acestuia”.

- Cu privire la forta probatorie a avizului eliberat de catre CCIR, mentionam faptul ca este la latitudinea partii care se considera prejudiciata de neexecutarea celeilalte parti daca intentioneaza sa ia in considerare acest aviz sau daca se va indrepta impotriva cocontractantului sau pe cale legala. In jurisprudenta, se observa faptul ca si instantele de judecata considera ca forta probatorie a acestui inscris nu este superioara altor mijloace de proba si poate chiar fi inlaturata.

 

 

Bilba Daria
Legal Managing Partner

Informatii contact

Legal Consult
Strada Doctor Carol Davila 93,
București 050453
Telefon: +40722511303
Fax: -
Email: office@legalconsult.ro

Aboneaza-te la Newsletter

Stabileste o intalnire →